Page 2 of 40 FirstFirst 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... LastLast
Results 11 to 20 of 400

Thread: Universal 3sge (inc Beams) into AE/KE thread

  1. #11
    Moderator Sam-Q's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Sam
    State
    VIC
    Location
    Endeavour Hills
    Country
    Australia
    Posts
    4,238

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    af300e

    It's a backwards step from the stock beams sump. The 2s baffling is shite and the pump setup is different. The gen3 and beams 3s motors run the pump pressure relief in the alloy section of the sump. The filter is also mounted on the side of this alloy section.
    Putting a 2s sump on this type of pump will mean that no oil reaches the motor, it just gets dumped back into the sump.

    To use a 2s sump you'd need to change the pump to a gen 2 style pump, but it needs to have the crank angle sensor provision. Then you'd have a setup that cost money and is rubbish compared to a standard beams setup.

    The 2s change is of more use for converting fwd style 3s motors to rwd.
    My website: SQ Engineering - 4AGE and 3SGE upgrade/replacement parts

    - SQ Engineering on facebook -

    Please e-mail to contact me instead of sending a private message on here.

  • #12
    Moderator Sam-Q's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Sam
    State
    VIC
    Location
    Endeavour Hills
    Country
    Australia
    Posts
    4,238

    Default

    yeah ok thanks for the good answer. So can the beams sump be shortened? I don't mean like much, lets say 20mm?
    My website: SQ Engineering - 4AGE and 3SGE upgrade/replacement parts

    - SQ Engineering on facebook -

    Please e-mail to contact me instead of sending a private message on here.

  • #13
    Moderator Sam-Q's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Sam
    State
    VIC
    Location
    Endeavour Hills
    Country
    Australia
    Posts
    4,238

    Default

    driftke70

    my standard sway bar clears the sump by about 20mm or more but i moved my motor back about 60mm.

    beams sump was shockingly well designed.
    My website: SQ Engineering - 4AGE and 3SGE upgrade/replacement parts

    - SQ Engineering on facebook -

    Please e-mail to contact me instead of sending a private message on here.

  • #14
    Moderator Sam-Q's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Sam
    State
    VIC
    Location
    Endeavour Hills
    Country
    Australia
    Posts
    4,238

    Default

    Anthony

    Mine also fit behind a standard bar, which means Brendans did too I guess
    My website: SQ Engineering - 4AGE and 3SGE upgrade/replacement parts

    - SQ Engineering on facebook -

    Please e-mail to contact me instead of sending a private message on here.

  • #15
    Moderator Sam-Q's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Sam
    State
    VIC
    Location
    Endeavour Hills
    Country
    Australia
    Posts
    4,238

    Default

    Andy San

    Are they fitted in without cutting out anything?

    With a w-series box?
    My website: SQ Engineering - 4AGE and 3SGE upgrade/replacement parts

    - SQ Engineering on facebook -

    Please e-mail to contact me instead of sending a private message on here.

  • #16
    Moderator Sam-Q's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Sam
    State
    VIC
    Location
    Endeavour Hills
    Country
    Australia
    Posts
    4,238

    Default

    buddyparts

    Mine fits easy with stock sway bars, what i think Andy is getting at is he wants to not mod the tunnel at all and thinks if he has the motor forward it will fit without tunnel mods.
    My website: SQ Engineering - 4AGE and 3SGE upgrade/replacement parts

    - SQ Engineering on facebook -

    Please e-mail to contact me instead of sending a private message on here.

  • #17
    Moderator Sam-Q's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Sam
    State
    VIC
    Location
    Endeavour Hills
    Country
    Australia
    Posts
    4,238

    Default

    Anthony

    At the risk of some sort of argument, you can actually modify the tunnel in IPRA in order to accomodate a gearbox of more suitable strength. You can't change the firewall though, that's true. I think if you were really tricky you could get one in an 86 with no firewall mods nor any swaybar mods. And this would have far more benefit than simply avoiding a custom swaybar if you get what I mean.

    Also, you can run the 6 speed as plenty of IPRA cars already do, you just have to lock 1st gear out. Which is fine as its of no real use anyway. This gives you a much closer set of gears (2nd-6th) than a stock W box. If you're rich however, or at least have the budget to do things properly, get a built W box for sure.
    My website: SQ Engineering - 4AGE and 3SGE upgrade/replacement parts

    - SQ Engineering on facebook -

    Please e-mail to contact me instead of sending a private message on here.

  • #18
    Moderator Sam-Q's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Sam
    State
    VIC
    Location
    Endeavour Hills
    Country
    Australia
    Posts
    4,238

    Default

    fantapants

    canyou "clearance " the firewall? like love taps? or belting the crap out of it but NO cutting?

    brendan recons he got his in with no cutting. I ran out of talent, but i think if you were clever and had a bit of skill, you could get the engine to where i and brad have it without cutting. in the end i only cut cos it was easier....
    My website: SQ Engineering - 4AGE and 3SGE upgrade/replacement parts

    - SQ Engineering on facebook -

    Please e-mail to contact me instead of sending a private message on here.

  • #19
    Moderator Sam-Q's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Sam
    State
    VIC
    Location
    Endeavour Hills
    Country
    Australia
    Posts
    4,238

    Default

    s14seriesII

    what is exactly out the back of the motor so far that the firewall needs modifying ?

    mine is a long way back.. and still no clearance issues.. altho getting to the top bell housing bolts nearly requires a special spanner..

    or is it simply to get the sump to clear the sway bar ?
    My website: SQ Engineering - 4AGE and 3SGE upgrade/replacement parts

    - SQ Engineering on facebook -

    Please e-mail to contact me instead of sending a private message on here.

  • #20
    Moderator Sam-Q's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Sam
    State
    VIC
    Location
    Endeavour Hills
    Country
    Australia
    Posts
    4,238

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    Anthony

    No it's not. To me, it's more about optimal weight balance than getting a special swaybar. Hence my previous post. On the beams theres one fitting out the back with some unnecessary water fittings and a necessary oil drain. Not too big a deal, less than what's on a gen2/3 anyway.
    My website: SQ Engineering - 4AGE and 3SGE upgrade/replacement parts

    - SQ Engineering on facebook -

    Please e-mail to contact me instead of sending a private message on here.

  • Page 2 of 40 FirstFirst 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... LastLast

    Similar Threads

    1. What did you do on your ae/ke today thread
      By dove grey 64 in forum Melbourne & Vic Events and Discussion
      Replies: 329
      Last Post: 19th December 2013, 01:49 PM
    2. 3SGE Beams
      By Jacobxxx in forum Ebay Items - My Stuff
      Replies: 1
      Last Post: 29th October 2012, 12:03 PM
    3. 3sge Beams Coilpack
      By HiroshiFumi in forum Cars or Parts Wanted
      Replies: 2
      Last Post: 14th January 2012, 06:33 PM
    4. Replies: 12
      Last Post: 29th November 2010, 09:00 AM
    5. beams 3SGE questions
      By ke_70 in forum Technical - Questions
      Replies: 6
      Last Post: 22nd May 2009, 07:50 PM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •