Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: 4age wiring

  1. #1
    Oldschool Member
    Join Date
    May 2005
    Posts
    178

    Arrow


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    im just wondering do i need an oxygen sensor to run my 4age will
    it affect performance. cheers .

  • #2
    Bad Email Address
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    94

    Default

    what computer will you be running? standard ECU's use the O2 sensor to tell how much fuel is going into the engine and being burned. without this sensor your computer will not sense this and prob think that there is not enough fuel resulting in a rich fuel mixture, or it might just go into limp mode, and barely run the engine at all.

    i have seen a 86 run well without one, but his had a microtech ECU. the car ran fine and went well (had a 20V) but used the fuel to do it. whe i re wired his computer we fitted an O2 sensor and wired it up hoping that this might reduce fuel consumption. i cant say if this worked because the car is not yet on the road, (See craigs AE86 project in members cars).

  • #3
    Oldschool Member
    Join Date
    May 2005
    Posts
    178

    Default

    its a fwd red & black top 4age but i've adapted rwd blue top loom
    running a standard ecu (just waiting for it) my o2 sensor was cut off
    but i have another would it be worth me putting it on. cheers.

  • #4
    Veteran
    Join Date
    Aug 2009
    Name
    Yang
    State
    SA
    Location
    Salisbury
    Country
    Australia
    Posts
    1,318

    Default

    Do the 4AGE's only need one wire???

    Cheers

  • #5
    Oldschool Member
    Join Date
    May 2005
    Posts
    178

    Default

    mines only got one black wire for o2 sensor, also could some one send
    me a pic of their o2 sensor on a fwd red & black top.

    cheers. ae86dave@hotmail.com

  • #6
    Oldschool Member
    Join Date
    May 2005
    Posts
    178

    Default

    and im running standard ecu.

  • #7
    Bad Email Address
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    94

    Default

    yep only one wire connects to the o2 sensor because the other end is the earth through the exhaust manifold to the head through the earth strap and to the battery. dont ask me about colours though my car has an aftermarket ECU.

  • #8
    Oldschool Member
    Join Date
    May 2005
    Posts
    178

    Default

    single black wire?

  • #9
    Veteran
    Join Date
    Aug 2009
    Name
    Yang
    State
    SA
    Location
    Salisbury
    Country
    Australia
    Posts
    1,318

    Default

    Mine also has one wire.
    Go to google.com.au and type in 4AGE in Images and compare to other ones.

    Cheers

  • #10
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Jason
    State
    QLD
    Location
    Broadbeach
    Country
    Australia
    Posts
    398

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    The oxygen sensor is only actually used in cruise mode. This is when the car is in the approximate rev range of 2500 to 3500(highway driving). The engine will run absoloutely fine without it, although it may use a little more fuel than it should otherwise.

  • Page 1 of 2 1 2 LastLast

    Similar Threads

    1. 4age wiring HELP
      By Buck in forum Adelaide & SA Events and Discussion
      Replies: 12
      Last Post: 12th November 2009, 06:57 AM
    2. Replies: 4
      Last Post: 29th March 2008, 10:30 PM
    3. wiring up a 4age
      By 4AGE - 86 in forum Technical - Questions
      Replies: 0
      Last Post: 3rd July 2007, 10:35 PM
    4. 4age wiring
      By loc33e in forum Technical - Questions
      Replies: 9
      Last Post: 4th August 2006, 09:37 PM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •