Results 1 to 9 of 9

Thread: Adaptronic, setup problems

  1. #1
    Veteran Jonny Rochester's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Jonathan
    State
    TAS
    Location
    Hobart
    Country
    Australia
    Posts
    2,654

    Default Adaptronic, setup problems


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    Trying to run a 4A-GE with quad throttles. All wiring is done. Water temp connected, air temp is not.

    Running maps off TPS only. I have the throttles cracked open for it to idle at about 1600rpm.

    I have had the motor running a fair bit in the driveway. Had it up to temp. Been tuning the idle and no-load.

    But when I turn the motor off, I can't start it again. In the live gauges, it says 0.1ms or similar for injector output, which is why it won't run. But what setting could make it want to do that? The map is all at 4.5ms or 6ms and nothing under.

    Also, the laptop takes a long time to load everything off the ECU. Unless you open it with a saved file.

  • #2
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2009
    Name
    Paul
    State
    NSW
    Location
    Sydney
    Country
    Australia
    Posts
    266

    Default

    Loading off the laptop is normal that it will take some time. The other problem that you have it that the rpm is too high to run off the idle map. You need to get the idle down to under 1000rpm and go from there. If you go with map running of a bridged map sugnal you should be fine and it will be much nicer to drive.

    Cheers
    Paul

  • #3
    Veteran Jonny Rochester's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Jonathan
    State
    TAS
    Location
    Hobart
    Country
    Australia
    Posts
    2,654

    Default

    With bridged map, I guess you mean TPS + MAP? I will give that a go.

  • #4
    Banned
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Mason
    State
    SA
    Location
    Salisbury East
    Country
    Australia
    Posts
    112

    Default

    Hey mate

    He means Tps and Map sensor blend @ idle.
    You should also close the throttles and adjust the air bleeds on each
    throttle body for idle speed, it will make a difference to your ms values.
    Also make sure you connect the inlet airtemp sensor too!

  • #5
    Senior Member Anthony's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Name
    Anthony
    State
    QLD
    Location
    Brisbane
    Country
    Australia
    Posts
    831

    Default

    The adaptronic runs a MAP x TPS mode the whole way through, not just at idle. I had a look at your map John and found a problem in the cranking fuel settings that would be causing your troubles. I've got a better tune for that setup anyway (using MAP x TPS mode) so I'll dig that up tomorrow and send it.

  • #6
    Veteran Jonny Rochester's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Jonathan
    State
    TAS
    Location
    Hobart
    Country
    Australia
    Posts
    2,654

    Default

    Will try all of the above in the morning, thanks a lot.

    The owner had cranked open the throttles to get it running. (Crude I know). And now the throttles jam slightly and don't like to close. We have had to add another spring. Another thing to play with...

    Also, I don't like up-side-down throttles. Not when you have to make a throttle cable bracket.

  • #7
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2009
    Name
    Mark
    State
    TAS
    Location
    Hobart
    Country
    Australia
    Posts
    783

    Default

    should mention that this a "b" model not the "c" model. I tried that map you sent me anthony but a lot of the base settings were very different and i couldn't get it to start.

  • #8
    Veteran Jonny Rochester's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Jonathan
    State
    TAS
    Location
    Hobart
    Country
    Australia
    Posts
    2,654

    Default

    Well it's a long story. But I have been driving this up and down the highway, with laptop and wideband connected.

    It is still just on TPS. TPS + MAP didn't seam to work the way I had it. The motor would only lean out and stall with any throttle.

  • #9
    Senior Member Anthony's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Name
    Anthony
    State
    QLD
    Location
    Brisbane
    Country
    Australia
    Posts
    831

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    Well as with any map you're going to import, you need to calibrate the TPS and MAP sensor for it to work. This is especially important in this case with the TPS. Was it reading 0% to 100% smoothly?

    As for base timing, you could just note the numbers you have in the timing table on the running map and change the ones in the map i sent you to those. You really only need the first number, as the other 5 are just 30deg off this number each time.

  • Similar Threads

    1. Replies: 11
      Last Post: 3rd October 2011, 04:58 PM
    2. Adaptronic map
      By marvis in forum General Topics (No Technical Questions)
      Replies: 2
      Last Post: 29th December 2010, 09:51 AM
    3. Adaptronic e420c + 4agze patch loom + igniter + complete setup
      By mookschank in forum Car Parts For Sale
      Replies: 1
      Last Post: 13th September 2010, 12:32 AM
    4. Adaptronic issues
      By gaffa in forum Technical - Questions
      Replies: 5
      Last Post: 13th October 2009, 06:27 PM
    5. Adaptronic
      By Cerby86 in forum Technical - Questions
      Replies: 20
      Last Post: 12th January 2009, 08:37 AM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •