Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Setting the timing and cas

  1. #1
    Senior Member slideways's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Name
    Tristan
    State
    NSW
    Location
    Sydney
    Country
    Australia
    Posts
    150

    Default Setting the timing and cas


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    okey dokey.....


    just put the head of my motor back on, set #1 to tdc

    and the timing mark on the harmonic balancer doesnt corelate to the 0 degree mark, instead it sits at about 20 ish. and there is only one mark.

    and when installing the cas, eeeeerrrr..... how do you do it?
    I got the back cover of the cas off, and the button thingy lines up with the top contact.

    .....

  • #2
    Veteran Jonny Rochester's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Jonathan
    State
    TAS
    Location
    Hobart
    Country
    Australia
    Posts
    2,654

    Default

    Timing belt is on wrong.

  • #3
    Senior Member slideways's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Name
    Tristan
    State
    NSW
    Location
    Sydney
    Country
    Australia
    Posts
    150

    Default

    wrong hey? where did i go wrong?

    the gears line up with there marks, and the motor is set at tdc?

    Is the cas set right?


    oh yeah and we set tdc with the head off, kept it there and re-checked it was still on tdc
    Last edited by slideways; 17th March 2009 at 10:53 PM.

  • #4
    Senior Member Anthony's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Name
    Anthony
    State
    QLD
    Location
    Brisbane
    Country
    Australia
    Posts
    831

    Default

    how did you set it to TDC if not with the timing mark on the pulley?

  • #5
    Senior Member slideways's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Name
    Tristan
    State
    NSW
    Location
    Sydney
    Country
    Australia
    Posts
    150

    Default

    Quote Originally Posted by Anthony View Post
    how did you set it to TDC if not with the timing mark on the pulley?
    Me and my mate a mechanic, set it it to tdc with head off and noted the timing mark in the pulley was off. and the we used a SST screwdriver down the plug hole to find tdc again. The mark on the HB lines up with the 20 mark on the plastic back cover thing?????

  • #6
    Senior Member Anthony's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Name
    Anthony
    State
    QLD
    Location
    Brisbane
    Country
    Australia
    Posts
    831

    Default

    using a ze crank pulley by chance?

  • #7
    Veteran Jonny Rochester's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Jonathan
    State
    TAS
    Location
    Hobart
    Country
    Australia
    Posts
    2,654

    Default

    The key on the crank keyway is missing.

  • #8
    Veteran Jonny Rochester's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Jonathan
    State
    TAS
    Location
    Hobart
    Country
    Australia
    Posts
    2,654

    Default

    Oh yeah, probably an old MR2 motor. WIth the needle thing.

  • #9
    Senior Member slideways's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Name
    Tristan
    State
    NSW
    Location
    Sydney
    Country
    Australia
    Posts
    150

    Default

    Quote Originally Posted by Anthony View Post
    using a ze crank pulley by chance?
    Yes, Yes I am. I get the feeling by your question this is something worth mentioning?


    But can anyone give me instruction on installing the cas.
    can only find instruction on a dizzy, which is a tiny little different
    Last edited by slideways; 17th March 2009 at 11:19 PM.

  • #10
    Veteran Jonny Rochester's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Jonathan
    State
    TAS
    Location
    Hobart
    Country
    Australia
    Posts
    2,654

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    When on TDC, the mark on the crank is ment to line up with a pin sticking out of the oil pump, which is close to 12 o'clock I think. You probably swapped the black plastic cover with another motor.

  • Page 1 of 2 1 2 LastLast

    Similar Threads

    1. Setting timing without marks on crank pulley
      By geoff in forum Technical - Questions
      Replies: 6
      Last Post: 15th February 2012, 12:14 AM
    2. 4agze cas timing
      By joe81 in forum Technical - Questions
      Replies: 0
      Last Post: 22nd November 2011, 05:25 AM
    3. setting up my suspension please HELP
      By ae86-13b in forum Technical - Questions
      Replies: 32
      Last Post: 12th November 2009, 05:29 PM
    4. setting valve timing on 4a SOHC - help needed
      By Maxhag in forum Technical - Questions
      Replies: 4
      Last Post: 13th January 2008, 03:11 PM
    5. 4AGZE/GTE Timing setting
      By AE71 Rolla in forum Technical - Questions
      Replies: 8
      Last Post: 29th September 2007, 07:49 PM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •