Results 1 to 7 of 7

Thread: Tps??

  1. #1
    Senior Member aaron's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Aaron
    State
    WA
    Location
    NOR
    Country
    Australia
    Posts
    188

    Default Tps??


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    is there two types made?? or the same part for both smallport and bigport?

  • #2
    Senior Member Anthony's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Name
    Anthony
    State
    QLD
    Location
    Brisbane
    Country
    Australia
    Posts
    831

    Default

    there are many types made. bigport and small port tps's aren't the same though.

  • #3
    Senior Member aaron's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Aaron
    State
    WA
    Location
    NOR
    Country
    Australia
    Posts
    188

    Default

    my car starts rev hunting after giving it a bit for a while (eg. yest at skidpan).
    original part broke so i bought a replacment tps from just toyota wreckers like a yr ago and has occasionally done it since.
    how can i tell if i have wrong tps for my smallport?

  • #4
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2009
    Name
    Chris
    State
    Vancouver, BC
    Location
    Downtown
    Country
    Canada
    Posts
    180

    Default

    You may have to just adjust your TPS if it is actually the cause of the hunting. It should be 4 wires (earth, idle signal, 5v ref, signal) and product a 0v-5v signal for the ECU. This is the way both 20v and 16v tps work, though they have their wires swapped around.

    I think there was a thread, quite a while ago now, on toymods that described resetting the tps to fix idle hunting. I believe you can loosen 1 or two screws and rotate the sensor. I believe a small shift has a big impact. I haven't had to do this, so just regurgitating web info.

  • #5
    Senior Member aaron's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Aaron
    State
    WA
    Location
    NOR
    Country
    Australia
    Posts
    188

    Default

    ok thanx chrisso.
    il give that a go and see

  • #6
    Senior Member adam's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Adam
    State
    VIC
    Location
    Melbourne
    Country
    Australia
    Posts
    208

    Default

    Just try turning your TPS a bit at a time. My hunting problem was caused by the TPS and once tuned correctly, it ran perfect. Throttle response much better and hunting never to be heard of again.
    Previous ride: 4AGE powered KE70.

    Current: JZX100 Chaser and '73 Datsun 240z.

    http://twofortyzee.wordpress.com

  • #7
    Veteran driftism's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Andrew
    State
    Victoria
    Location
    Watsoia
    Country
    Australia
    Posts
    1,006

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    also, may seem sily but it happend to me, make sure there is a bolt on the screw that sets ur cold start... mine went in and out due to the vibrations of the engine, took me a while to figure out what was happening.

  • Similar Threads

    1. silvertop TPS
      By x_christ0n in forum Cars or Parts Wanted
      Replies: 1
      Last Post: 18th June 2011, 01:45 PM
    2. 4age TPS..
      By --Redwork-- in forum Technical - Questions
      Replies: 4
      Last Post: 13th March 2010, 04:18 PM
    3. TPS Adjustment
      By TruenoCoupe in forum Technical - Articles
      Replies: 23
      Last Post: 28th July 2008, 01:03 PM
    4. need TPS like NOW
      By driftae71 in forum Cars or Parts Wanted
      Replies: 1
      Last Post: 5th November 2007, 07:32 PM
    5. What would cause TPS to play up ?
      By 70XIN in forum Technical - Questions
      Replies: 19
      Last Post: 9th December 2005, 10:23 AM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •