Results 1 to 5 of 5

Thread: 4age 16v Oil Pressure drop while under very light load

  1. #1
    Senior Member haydenz's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Hayden
    State
    VIC
    Location
    Geelong
    Country
    Australia
    Posts
    194

    Default 4age 16v Oil Pressure drop while under very light load


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    CAR - ae86

    MOTOR - 4age JDM 16v (running oil cooler with remote filter)

    USE - Daily

    PROBLEM/QUESTION - On engine startup oil pressure is fine on idle no issues. When driving the car the oil pressure drops drematically towards low. This only happens when the car is cruising (light acceleration load). Under accel a heavier load it rises again back to normal, and once idling, pressure remains normal. No knocking or oil leaks occur when driving and pressure seems to be at its lowest point.

    OCCURS/STARTED WHEN - I had not driven the car in a while, and noticed it the last time I drove it.

    I havent driven the car since......any help would be great!

    Thanks

  • #2
    Veteran pen15's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Mathew
    State
    NSW
    Location
    Sutho Shire
    Country
    Australia
    Posts
    1,859

    Default

    well imo there is one of 3 things

    1. you have somehow crushed a bearing but its hanging on im thinking a main bearing the center one this could have occurred as with an oil cooler and remote filter it takes some time to build oil pressure in the lines and cooler if the motor has been sitting for a while it drains back down if this is so if you have started it and a bearing has picked up on the crank loosing clearance i have seen this before if the motor needs a rev to keep it running

    2. the sensor you are using is faulty or there is an issue surrounding the sensor try using another oil pressure sensor and try when in neutral in the garage

    3. the oil pressure relief vale spring has broken and at idle there isnt enough pressure to open it relieving the pressure to bypass but at low loads it is enough pressure to bypass oil but with more load comes enough pressure to bypass and lift the total oil pressure can you give me an idea on what sort of pressure you have at idle and when the problem occurs in more detail rpm range and psi pressure

    cheers
    mat
    the dyno pull to 300rwkw

    BT20v is making 300rwkw like i said i would without nitrous so now its time for some spray and see if she will run a 10s or less

  • #3
    Senior Member t-nol's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Name
    Trent
    State
    NSW
    Location
    Campbelltown
    Country
    Australia
    Posts
    368

    Default

    Bearing problem. Mine had the same syptoms, kept driving, spun big end bearings. Get it out and fix it early, will save you money.

  • #4
    Senior Member Slimer86's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Marco
    State
    SA
    Location
    North Adelaide Suburbs
    Country
    Australia
    Posts
    768

    Default

    What oil pressure gauge are you using? Stock?
    If stock, borrow/buy an aftermarket gauge to clarify that what the stock gauge is telling you is the truth.

    Why pull the bottom end to pieces if its unneccessary. Get a little more supporting evidence before coming to false conclusions.
    Check the symptoms, then follow back to the root cause.
    Something else leads to big end bearing to failure.
    Big up's for the North East Massiv'
    NSATB - New Skids Around The Block

  • #5
    Noooob
    Join Date
    Jun 2010
    Name
    Matt
    State
    NSW
    Location
    Campbelltown
    Country
    Australia
    Posts
    5,186

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    Better to replace the bearings than ruin the crank.

  • Similar Threads

    1. 4age 16v hunting under load
      By AIROCOBRA in forum Technical - Questions
      Replies: 1
      Last Post: 30th September 2011, 10:05 PM
    2. Replies: 1
      Last Post: 22nd August 2011, 06:34 PM
    3. Misfire, cyclinder drop at idle and on partial load - 22RE
      By Konakid in forum Technical - Questions
      Replies: 10
      Last Post: 27th August 2010, 11:31 AM
    4. WTB: 4age oil pressure sender
      By d-shiznit in forum Cars or Parts Wanted
      Replies: 0
      Last Post: 3rd May 2007, 12:51 AM
    5. 4age oil pressure psi???
      By Hachi Roku in forum Technical - Questions
      Replies: 13
      Last Post: 24th June 2006, 12:12 AM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •