Results 1 to 9 of 9

Thread: 4age 20v ST vehicle speed sensor reference for Standard ECU

  1. #1
    Member
    Join Date
    Sep 2012
    Name
    Tristan
    State
    QLD
    Location
    Koongal
    Country
    Australia
    Posts
    84

    Default 4age 20v ST vehicle speed sensor reference for Standard ECU


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    Car- ae86 sprinter
    motor - 4age 20v ST from ae101

    Hey all i am running a standard ECU for my ST
    i am trying to hook up a vehicle speed sensor so i don't have the 7200 rpm limit / fail safe mode on all the time

    i will be purchasing vehicle speed sensor piggy back adaptor for my T50 trans to give the ecu what it wants, how ever i need to find out what pulse per revolution does the standard vehicle speed sensor put out from the ae101?

    i have tried connecting reed switch from my cluster to ecu but with no luck,

    i have read 3 different pulses that it could be from sources off the net.
    2 pulse/ per rev
    4 pulse / per rev
    and 10 pulse/ per rev

    if anyone could confirm which it is , that would be fantastic!
    i am dieing to drive my 86

  • #2
    Noooob
    Join Date
    Jun 2010
    Name
    Matt
    State
    NSW
    Location
    Campbelltown
    Country
    Australia
    Posts
    5,186

    Default

    Normally grabbing the reed off the back of the cluster works fine.

  • #3
    Member
    Join Date
    Sep 2012
    Name
    Tristan
    State
    QLD
    Location
    Koongal
    Country
    Australia
    Posts
    84

    Default

    Quote Originally Posted by Matt View Post
    Normally grabbing the reed off the back of the cluster works fine.
    Thanks matt

    have tried this again, still no go.

    i'm not saying your wrong possibly my ecu may have a fault?

    but the signal from the reed switch is a on/off earthing switch, where as the original one is 3 wire with roughly 10v coming out of it? with a positive dc wave

    i don't see how it can work...

  • #4
    Member the witzl's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Name
    Karl
    State
    NSW
    Location
    Hills District
    Country
    Australia
    Posts
    54

    Default

    im sure people have used the cluster SPD output from the AE86 before....
    Otherwise a basic pull down transistor circuit using the reed switch would work. Im sure some google will answer this one.


    EDIT - googles says it should work with SPD on the ecu connected straight to the cluster's output.

    http://forums.club4ag.com/zerothread?id=43377
    Last edited by the witzl; 13th September 2012 at 03:52 PM.
    KE70 Turbo 18R-G - Project Skid Car

  • #5
    Member
    Join Date
    Sep 2012
    Name
    Tristan
    State
    QLD
    Location
    Koongal
    Country
    Australia
    Posts
    84

    Default

    So this morning i've finally had time to try this scenario out again, cluster output to ecu...this time i even ran an additional earth wire from the cluster above where reed switch output is

    Still no better, however this morning it wouldn't even go past 6200 rpm....i unhooked the wire completely then it wouldn't go past 5800rpm..didn't even sound like a 20v!

    but i think i may have found the problem took the ecu apart and pretty sure i found a leaky capacitor



    anyone else think this will be the problem?

  • #6
    Member the witzl's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Name
    Karl
    State
    NSW
    Location
    Hills District
    Country
    Australia
    Posts
    54

    Default

    Leaky capacitors certainly will feck it up.
    I wrote a guide to fix them on the toymods.

    Check it out there.

    Also looks like you have some damage to the tracks, so might want to check it out thoroughly
    KE70 Turbo 18R-G - Project Skid Car

  • #7
    Member
    Join Date
    Sep 2012
    Name
    Tristan
    State
    QLD
    Location
    Koongal
    Country
    Australia
    Posts
    84

    Default

    Cheers man, will have to look into it alright.. took a 2nd look this afternoon at the ecu. Looks like the cap hasn't leaked but that section has burn't out

  • #8
    Noooob
    Join Date
    Jun 2010
    Name
    Matt
    State
    NSW
    Location
    Campbelltown
    Country
    Australia
    Posts
    5,186

    Default

    There is a guy in qld that'll replace the caps for you fairly cheaply in runcorn.

    Ill pm you his details if you are keen

  • #9
    Member
    Join Date
    Sep 2012
    Name
    Tristan
    State
    QLD
    Location
    Koongal
    Country
    Australia
    Posts
    84

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    Quote Originally Posted by Matt View Post
    There is a guy in qld that'll replace the caps for you fairly cheaply in runcorn.

    Ill pm you his details if you are keen
    Thanks matt, much appreciated

    i will be taking the ecu with me to work tomorrow to see if any other techs can help me diagnose, its really odd but it looks burn't out not caps.
    i've driven the car maybe 3-4 times since i've owned it and as time goes on i guess it does more and more weird stuff!?

  • Similar Threads

    1. 4age 20v ST- Microtech ecu - wiring / plug pin outs
      By Twisty92 in forum Technical - Questions
      Replies: 13
      Last Post: 23rd October 2015, 08:16 AM
    2. JDM 4AGE ECU, MAP Sensor, 20v Ignitor, 4A Brackets,
      By Killswitch in forum Car Parts For Sale
      Replies: 2
      Last Post: 18th October 2011, 12:59 AM
    3. WTB: 4age 20V st ECU
      By Dori_Dori in forum Cars or Parts Wanted
      Replies: 1
      Last Post: 7th September 2009, 11:08 PM
    4. 20v ST 4age ecu and loom and afm
      By skiddz in forum Car Parts For Sale
      Replies: 4
      Last Post: 27th January 2009, 10:06 PM
    5. 20v ST ECU
      By Kapour in forum Technical - Questions
      Replies: 15
      Last Post: 28th November 2007, 11:22 PM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •