Results 1 to 9 of 9

Thread: smoke and idle problems?

  1. #1
    Junior Member nburr20's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Name
    Nathan
    State
    QLD
    Location
    Brisbane
    Country
    Australia
    Posts
    29

    Default smoke and idle problems?


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    so went to the track today for jap nats took the car out at lunch for a spectator cruise, did about 3 laps of pushing to about 6,500-7,500 and smoke appeared under my bonnet came straight off and popped my bonnet i have smoke coming from my oil catch can and when not on accelerator it keeps wanting to stall, drove home, not reving over 3,000 seemed to run fine just had smoke coming out from behind me

    anyone have any ideas what this could be

    thanks nathan

  • #2
    Veteran lolwat's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Name
    Michael
    State
    NSW
    Location
    Crimebrook 2749
    Country
    Australia
    Posts
    3,974

    Default

    do a comp test, excessive blow by

  • #3
    Senior Member dansomerville's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Name
    Daniel
    State
    QLD
    Location
    Townsville
    Country
    Australia
    Posts
    246

    Default

    I was thinking about this on my way home after talking to you, blue or white smoke? Maybe rings or HG, seems odd.

  • #4
    Junior Member nburr20's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Name
    Nathan
    State
    QLD
    Location
    Brisbane
    Country
    Australia
    Posts
    29

    Default

    Quote Originally Posted by dansomerville View Post
    I was thinking about this on my way home after talking to you, blue or white smoke? Maybe rings or HG, seems odd.
    id say its more white smoke, i have fixed the idle problem or it fixed itself but still has smoke coming from the catch can

  • #5
    Veteran lolwat's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Name
    Michael
    State
    NSW
    Location
    Crimebrook 2749
    Country
    Australia
    Posts
    3,974

    Default

    have you checked your oil at all?

  • #6
    Junior Member nburr20's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Name
    Nathan
    State
    QLD
    Location
    Brisbane
    Country
    Australia
    Posts
    29

    Default

    Quote Originally Posted by lolwat View Post
    have you checked your oil at all?
    yeah oil is 3/4 full, only topped up the other day

  • #7
    Veteran lolwat's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Name
    Michael
    State
    NSW
    Location
    Crimebrook 2749
    Country
    Australia
    Posts
    3,974

    Default

    hmmmmmm, when i cooked my 4a(it stopped) i had white smoke pissing out of catch can, but next day(when returned to it on the side of the road) oil level was fine, white is normally coolant or brake fluid(wouldn't be this one)

  • #8
    Senior Member dansomerville's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Name
    Daniel
    State
    QLD
    Location
    Townsville
    Country
    Australia
    Posts
    246

    Default

    Get a hold of a comp tester and test each cylinder. Maybe drop your oil and check for any sign of water in there.

  • #9
    Veteran timbo's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Name
    Tim?
    State
    QLD
    Location
    Wild West
    Country
    Australia
    Posts
    2,145

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    It's probably your valve stem seals. I think I've got a dud one in my car as there is a little smoke taking off from lights etc. It happens so little I haven't got around to fixing it but its on the to-do list.

  • Similar Threads

    1. 16v bigport IDLE problems
      By TOFU in forum Technical - Questions
      Replies: 9
      Last Post: 15th February 2011, 08:16 PM
    2. idle problems and wont coast under 3000rpm on 4age in ke70
      By imprezd in forum Technical - Questions
      Replies: 5
      Last Post: 5th June 2010, 01:37 AM
    3. 4ac Craby problems.. Choke+Idle
      By tc-rolla in forum Technical - Questions
      Replies: 1
      Last Post: 7th August 2009, 11:29 AM
    4. 4ac idle problems
      By Jarrod in forum Technical - Questions
      Replies: 2
      Last Post: 21st March 2008, 12:29 AM
    5. White Smoke
      By Pat_AE86 in forum Technical - Questions
      Replies: 4
      Last Post: 17th February 2007, 07:15 AM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •