Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 23

Thread: 4AGE 16v ITB's start issue

  1. #1
    Senior Member stixy's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Name
    Ben
    State
    Queensland
    Location
    The mount
    Country
    Brisbane, Queensland, Australia, Australia
    Posts
    135

    Default 4AGE 16v ITB's start issue


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    Hey all,

    now forgive me if it has been covered before but i haven't really seen a setup like mine???

    I'm having trouble with it starting, its a fresh conversion, all wired up correctly (i hope lol) but it will not start???

    It's a JDM 16v bigport with Quads, standard ECU, now i know the standard ECU wont support the Quads but it came with an Apexi SAFC, but im pretty sure it should still run (just rough) on the stock ECU?? corect me if im wrong.

    1. i have Fuel
    2. its reaching the rail and injectors (brought new injectors)
    3. i know it runs because of the good old start ya bastard down the trottles
    4. am getting 12v to injectors (tested with multimeter)
    5. hooked a wire from 10 pin plug, plug5 (injector) to + terminal on coil to see if i could get it going....
    6. i have spark (pulled a plug to check)

    So also i have like a little canister that a heap of vac lines are hooked up to, vac sensor, 4x little nibs on the bottom of each throttle, im guessing my FPR is meant to go to this too? see pic



    This is how the lines come out of the quads, excuse my lack of paint skills =D



    this is my Quad setup, have been told by a few peeps that they have never seen quads like this before? they are on a modded NISMO adapter plate???



    now i have found these few wires wrapped up in my injector loom, i have tested them and a few have a current/earth running through, i think some are off the old cold start injector???



    so please if any of you have any ideas as to why i get no start action let me know!!!! any info will be greatly appreciated.

    I hope i have given enough info hahaha

    Thanks,
    Ben

  • #2
    Member It's_AUDM_Yo's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Name
    Leo
    State
    Queensland
    Location
    Brisbane
    Country
    Australia
    Posts
    32

    Default

    Have you hooked a test light up to the injectors to see if they pulse? That would be the next thing to check.
    If they don't make sure the ecu has the starter signal, which would cause the injectors to not pulse.

    Yes the FPR needs vacuum.

    Those extra wires I would check the ecu pinouts for them but of the top of my head.
    The black/white would be a starter wire
    Green water temp maybe, although it doesn't look like a standard wire.
    Black/yellow is a sensor usually depends on adm or jdm etc so check for your specific engine.
    Brown will most likely be the earth for that sensor.

    The two on the far right look like reverse lights.

    Also check your timing mine was waaaaay out and was cause me issues when I first did my conversion.

  • #3
    Senior Member stixy's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Name
    Ben
    State
    Queensland
    Location
    The mount
    Country
    Brisbane, Queensland, Australia, Australia
    Posts
    135

    Default

    Thanks It's_AUDM_Yo, i actually just checked the injector on cyl 1 to see if it was pulsing, i just brought an LED fro Jaycar and poped it into the injector plug, my f@#king battery is flat...... can't win!!!

    back to auto barn brought a jumper pack, oh what do ya know that's flat too......

    swapped battery out of the other car and yup NO PULSE SIGNAL!!!!

    How do i check the ecu has the starter signal???
    thanks agian

  • #4
    Noooob
    Join Date
    Jun 2010
    Name
    Matt
    State
    NSW
    Location
    Campbelltown
    Country
    Australia
    Posts
    5,211

    Default

    You need to wire the tps in reverse if using the stock ecu....

    Is the main earth from the 16v loom connected (4 or more brown wires) somewhere, it normally bolts to the inlet manifold.
    Ae86 Drivingclub - Toyota AE86 Car Club where AE86 | KE70 | Toyota 86 / GT86 | Subaru BRZ | Scion FRS owners

  • #5
    Senior Member stixy's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Name
    Ben
    State
    Queensland
    Location
    The mount
    Country
    Brisbane, Queensland, Australia, Australia
    Posts
    135

    Default

    Quote Originally Posted by Matt View Post
    You need to wire the tps in reverse if using the stock ecu....

    Is the main earth from the 16v loom connected (4 or more brown wires) somewhere, it normally bolts to the inlet manifold.
    ah ok.... didn't know that about the TPS.... but tis is how i got it, it was wired that way? should i turn it round n have a go?

    yes, there is a strap that is 4 wire connected to the intake, i have also run an earth from the 1st bolt on intake to the chassis just in case it wasn't earthed properly.

    Exhibit A.



    i have had the first injector out testing it to see if it get pulse.

  • #6
    Member It's_AUDM_Yo's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Name
    Leo
    State
    Queensland
    Location
    Brisbane
    Country
    Australia
    Posts
    32

    Default

    Earth looks fine.

    The starter signal is IGF its a black/yellow wire that comes from the igniter, so I would just check that has continuity to the plug going into the ecu.

    Another thing you may have to look into is if your injectors need a resistor pack or not and if it has one.

  • #7
    Senior Member stixy's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Name
    Ben
    State
    Queensland
    Location
    The mount
    Country
    Brisbane, Queensland, Australia, Australia
    Posts
    135

    Default

    Quote Originally Posted by It's_AUDM_Yo View Post
    Earth looks fine.

    The starter signal is IGF its a black/yellow wire that comes from the igniter, so I would just check that has continuity to the plug going into the ecu.

    Another thing you may have to look into is if your injectors need a resistor pack or not and if it has one.
    Ah yup yup, shall check that!

    Yeah i was reading about resistor packs etc, not sure if it has one or not??? shall have to have a look

  • #8
    Senior Member Futo_gt86's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Name
    Ali
    State
    QLD
    Location
    4300
    Country
    Australia
    Posts
    717

    Default

    Quote Originally Posted by stixy View Post


    The Stock Ecu is a Map sensor 16V Ecu?
    If so you will need to hook MAP sensor vacuum.

    Quote Originally Posted by stixy View Post




    this is my Quad setup, have been told by a few peeps that they have never seen quads like this before? they are on a modded NISMO adapter plate???


    Those are 20V quads yeah?
    If so the 4 points underneath, if not drilled out, are covered by the throttle butterfly's when throttle is closed.
    Not a good source at idle.
    Nibs on the ends can be T pieced into 1 then run to brake booster

    If they are 20V quads
    Read this
    http://www.my-acoustic.com/Car/vacuu...cuum_lines.htm
    And this
    http://www.my-acoustic.com/Car/vacuu...%27_vacuum.htm
    And this
    http://www.my-acoustic.com/Car/vacuu...ank_vacuum.htm

    Quote Originally Posted by stixy View Post

    now i have found these few wires wrapped up in my injector loom, i have tested them and a few have a current/earth running through, i think some are off the old cold start injector???



    ^
    Is that black/white wire STA?
    STA Tells Ecu engine is being started - connect this wire to the start relay output, or the black starter SOLENOID wire, not the main cable.
    ... It must have power, when the engines turning over and starting (if not powered, no start / couple of fires that’s it).
    Last edited by Futo_gt86; 28th November 2012 at 08:32 PM.

  • #9
    Senior Member stixy's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Name
    Ben
    State
    Queensland
    Location
    The mount
    Country
    Brisbane, Queensland, Australia, Australia
    Posts
    135

    Default

    Quote Originally Posted by Futo_gt86 View Post
    Are they 20V quads? or Nissan GTIR? look like 20V silvertop?



    ^
    Is that black white wire STA?
    STA Tells Ecu engine is being started - connect this wire to the start relay output, or the black starter SOLENOID wire, not the main cable.
    ... It must have power, when the engine turning over and starting (if not power, no start / couple of fires that’s it).
    man im not at all sure about that wire??? all of them were wrapped up and seemed to be in no use at all???

    i initially thought that they were GTIR quads when i saw the adapter plate (has nismo on it) but pretty sure they are Blacktops

  • #10
    Senior Member Futo_gt86's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Name
    Ali
    State
    QLD
    Location
    4300
    Country
    Australia
    Posts
    717

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    You know how to pick Blacktop's? Base of the TB is oval like shaped where as ST are rounder
    Last edited by Futo_gt86; 29th November 2012 at 07:20 AM.

  • Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

    Similar Threads

    1. NSW/SYD 16v 4age bigport ITB setup, $700
      By Rice86 in forum Car Parts For Sale
      Replies: 11
      Last Post: 17th February 2013, 05:58 PM
    2. [NSW] Complete ST20V ITB setup for 4age 16v.
      By Deeken in forum Car Parts For Sale
      Replies: 3
      Last Post: 2nd January 2013, 10:43 PM
    3. 16v 4AGE dies warm then won't start again
      By Brokenships in forum Technical - Questions
      Replies: 13
      Last Post: 3rd May 2012, 10:06 AM
    4. qauds/itb on to my 16v, how?
      By toddheart86 in forum Technical - Questions
      Replies: 13
      Last Post: 13th September 2011, 09:50 PM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •