Page 1 of 5 1 2 3 4 5 LastLast
Results 1 to 10 of 47

Thread: 4age over heating issues

  1. #1
    Site Supporter Low Style's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Name
    Jon
    State
    QLD
    Location
    Durack
    Country
    Australia
    Posts
    1,277

    Default 4age over heating issues


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    Hi all,

    I have no end of drama's with my 4age. For some reason it keeps on over heating only after small drives. It can sit and idle/rev in the garage no dramas for ages but as soon as its driven it over heats quickly.

    I have fixed all leaks the water pump had, brand new alloy radiator 10" thermo fan and it still over heating. Thermosat was replaced about a month ago and has driven 3 times.

    1st time: leaking from bottom of water pump - re gasketed and sealed - fixed
    2nd time: no leaks but top tank of my excel radiator expanded causing leaking. - due to pressure...
    3rd time: new alloy rad, all leaks dealt with little longer drive started idling funny got up to 100deg when i pulled into my garage, opened bonnet and BOOM back hose of the engine comes off coolant everywhere.

    Possible reasons for my issues:

    Radiator cap not releasing pressure - Issue occurred on two different radiators
    thermostat stuffed - It's new but haven't replaced
    System not bleed. - have re-bleed the engine

    Question:

    Can i run the engine without a thermostat, or am i best to replace it?

  • #2
    Noooob
    Join Date
    Jun 2010
    Name
    Matt
    State
    NSW
    Location
    Campbelltown
    Country
    Australia
    Posts
    5,219

    Default

    You can run without a thermostat, though it would take allot longer to get up to temp + cause it to run cold more so on free way driving. Taking it out is a quick / easy check to do.

    Bleed the system, but you'd have a bouncing idle as soon as any form of temp gets into the car.

    Is the radiator cap common to each radiator?

    If that doesn't work, get your radiator pressure tested + that check they do to detect oil in the coolant.
    Ae86 Drivingclub - Toyota AE86 Car Club where AE86 | KE70 | Toyota 86 / GT86 | Subaru BRZ | Scion FRS owners

  • #3
    Moderator Sam-Q's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Sam
    State
    VIC
    Location
    Endeavour Hills
    Country
    Australia
    Posts
    4,241

    Default

    have you considered a head gasket leak?
    My website: SQ Engineering - 4AGE and 3SGE upgrade/replacement parts

    - SQ Engineering on facebook -

    Please e-mail to contact me instead of sending a private message on here.

  • #4
    Site Supporter Low Style's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Name
    Jon
    State
    QLD
    Location
    Durack
    Country
    Australia
    Posts
    1,277

    Default

    Matt - have bleed the system and caps are what came with each radiator. But will take it out and test

    Sam Q - It was brand new before this Jibba Jabba started happening. but it is a thought in the back of my mind!

  • #5
    Veteran LittleRedSpirit's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Matt
    State
    QLD
    Location
    West
    Country
    Australia
    Posts
    1,959

    Default

    Did you test the thermostat before installation?

    However I run a car with no bypass and im sure that before the thermostat opens I have absolutely no problems with pressure build up.

    Is the radiator blocked?

    Is everything hooked up as per the factory when it comes to cooling hoses?

    If everything is as it should be have the compression tested.

    You may have initially had a thermostat failure that has lead to overheating. Then that may have led to a BHG.

    Is the coolant getting foamy from having combustion gasses or oil in it?

    Is there water in the oil?






  • #6
    Site Supporter Low Style's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Name
    Jon
    State
    QLD
    Location
    Durack
    Country
    Australia
    Posts
    1,277

    Default

    Hi Matt,

    Coolant doesn't appear to have oil or get foam.

    I'm going to rip out the thermostat tonight

  • #7
    Site Supporter Low Style's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Name
    Jon
    State
    QLD
    Location
    Durack
    Country
    Australia
    Posts
    1,277

    Default

    I bleed the system again and ran it for ages to make sure there wasn't any air in the system. seemed to be going fine. took if for a short drive (500m)and coolant pissing out my bonnet.

    got it home and my over flow bottle is full and is leaking coolant from where the back of the water pump meets the block.

    I'm so feed up with this fucking car, anyone want to buy it? or is there a decent person/workshop i can leave it at until its driveable..

  • #8
    Noooob
    Join Date
    Jun 2010
    Name
    Matt
    State
    NSW
    Location
    Campbelltown
    Country
    Australia
    Posts
    5,219

    Default

    I'd be getting the head checked.... Who built the engine?
    Ae86 Drivingclub - Toyota AE86 Car Club where AE86 | KE70 | Toyota 86 / GT86 | Subaru BRZ | Scion FRS owners

  • #9
    Senior Member Sprinter Freak's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Name
    ryan
    State
    NSW
    Location
    Sydney
    Country
    Australia
    Posts
    600

    Default

    This is going to sounds really silly, but have you checked whether your themo fan is blowing air the right way? might explain why it only gets hot when your take it for drives and not while sitting still.

  • #10
    Site Supporter Low Style's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Name
    Jon
    State
    QLD
    Location
    Durack
    Country
    Australia
    Posts
    1,277

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    Matt - Timbo and I did it. havent had any dramas until the old pump thorw the clutch fan off.....

    Sprinter freak - Checked and its correct as per the markings on the fan itself.

  • Page 1 of 5 1 2 3 4 5 LastLast

    Similar Threads

    1. 4age 20v issues
      By ryebred_06 in forum Technical - Questions
      Replies: 3
      Last Post: 27th November 2012, 09:11 PM
    2. 4age bigport idle/fuel issues
      By BlueLevin in forum Technical - Questions
      Replies: 4
      Last Post: 23rd June 2010, 05:39 PM
    3. best coolant? heating issues sr20
      By irl86 in forum Technical - Questions
      Replies: 42
      Last Post: 14th March 2010, 10:16 AM
    4. sr20det overheating issues (I KNOW ITS NOT A 4AGE)
      By Fozz in forum Technical - Questions
      Replies: 6
      Last Post: 22nd March 2009, 11:14 PM
    5. 4ac -> 4age gearbox issues
      By yes02t in forum Technical - Questions
      Replies: 9
      Last Post: 12th August 2008, 11:15 AM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •