Results 1 to 5 of 5

Thread: new 20v build aggressive cam, weird idling sound

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Name
    RANDY
    State
    CA
    Location
    LOS ANGELES
    Country
    United States
    Posts
    7

    Default new 20v build aggressive cam, weird idling sound


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    finally got my 4age 20v engine done, but while the engine is idling, we are noticing some rather odd sounds, is this normal with the aggressive cam?
    any suggestions guys?

    here's the video while idling
    https://youtu.be/A32Uy_pC5as

    the engine is a 4age 20v blacktop, stock bottomend, cby ported head, kelford type-c cam, toda cam gears, trd head gasket, new timing belt, mrp mechanical tensioner, vvt delete plug (sq engineering), distributor cap replaced with sq cap, coil on plug, controlled by haltech with a good basemap.

    that's the next thing the shop will check the piston to valve clearance and head clearance.

    but I like to think the cam was properly shimmed and degreed in according to the kelford spec sheet.
    assuming that's the case, and the fact that the noise frequency is quite rapid, seem to indicate it's something todo or connected with the valve movement.

    What other possibilities could there be?

    I'm using a VVT Delete from SQ Engineering and a high pressure spring for the oilpump (from sq), not sure if these are connected?
    what about the distributor? (removed the distributor cap, replaced with a sq cap, and using coil on plug with haltech controlling it) and a good basemap.

    I already tried moving ignition at idle 5degree both ways, didn't help.

  • #2
    Senior Member Slimer86's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Marco
    State
    SA
    Location
    North Adelaide Suburbs
    Country
    Australia
    Posts
    769

    Default

    Were the cams degree'd and timed correctly according to the cam card when installed? I agree that it sounds valve train related given the frequency. Only other thing I can think of is a super noisy injector (xspurt 1000cc are noisy) but not that noisy.
    Big up's for the North East Massiv'
    NSATB - New Skids Around The Block

  • #3
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2015
    Name
    Dave
    State
    Michigan
    Location
    South Lyon
    Country
    USA
    Posts
    24

    Default

    It does sound like a valve train noise. Take a long screw driver and place it against your ear while touching the other end on different engine locations to see if you can pin point the area the noise is coming from. Dave W

  • #4
    Veteran LittleRedSpirit's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Matt
    State
    QLD
    Location
    West
    Country
    Australia
    Posts
    1,905

    Default

    Dont run it pull it down and check your clearances and make sure.






  • #5
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Name
    RANDY
    State
    CA
    Location
    LOS ANGELES
    Country
    United States
    Posts
    7

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    false alarm, it was just the timing belt touching a loose front lower cover =)

  • Similar Threads

    1. 5mge mx73 not idling
      By Kevspec in forum Technical - Questions
      Replies: 0
      Last Post: 1st March 2013, 01:29 PM
    2. 4ac is being stubborn and not idling!
      By [-not-agn-] in forum Technical - Questions
      Replies: 7
      Last Post: 23rd October 2011, 06:57 PM
    3. 4AGE not running/idling
      By benzo in forum Technical - Questions
      Replies: 4
      Last Post: 16th October 2010, 06:09 PM
    4. High idling 4AC
      By squish_m8 in forum Technical - Questions
      Replies: 1
      Last Post: 10th July 2010, 09:25 PM
    5. Replies: 0
      Last Post: 15th March 2009, 05:05 PM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •