Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Spark Plugs and TVIS issues

  1. #1
    Senior Member mack 10's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Michael
    State
    Jyväskylä
    Location
    Ouninpohja
    Country
    Finland
    Posts
    578

    Default Spark Plugs and TVIS issues


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    Hey all,

    Simple question, What is your opinion on the the best spark plug to run in a standard JDM 4age bigport.

    Also

    The engine accelerates great until 3000-4000rpm then it just makes noise. This leads me to believe that we are having a TVIS issue and the second set of runner’s arnt opening up. Anyone know more about what this could be?

    Thanks Mike


    "the magic formula for gravel rallying: 1000kg, 300hp and 4 cylinders."

  • #2
    Senior Member adam's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Adam
    State
    VIC
    Location
    Melbourne
    Country
    Australia
    Posts
    208

    Default

    An easy way of telling if the TVIS is not opening up is to simply unplug it. This should leave it open whatever the revs are at. It should feel shittier down low (assuming it was working before) and then rev like normal.

    If the TVIS isn't working, it's normally stuck open though. I haven't read anything about it being stuck closed.


    As for spark plugs, I just use those Bosch items listed in their book for a 4AGE motor, hasn't cause me any problems so far.
    Previous ride: 4AGE powered KE70.

    Current: JZX100 Chaser and '73 Datsun 240z.

    http://twofortyzee.wordpress.com

  • #3
    Veteran Rice86's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Name
    Richard
    State
    NSW
    Location
    Liverpool
    Country
    Australia
    Posts
    1,853

    Default

    i ran some cheapy $4 NGK sparkies when i dropped my second engine in to get it working as such....forgot i still had em in, took it to the drift practice...was good..still did its job, but i wouldnt recommended it just cuz its cheapo and anything could happen
    dose

  • #4
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    298

    Default

    I had problems with expensive spark plugs..... I just run your basic bosch im not sure what exactly. My engine runs rich though so im changing them quite often.

  • #5
    Bad Email Address
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    65

    Default

    Quote Originally Posted by adam View Post
    An easy way of telling if the TVIS is not opening up is to simply unplug it. This should leave it open whatever the revs are at. It should feel shittier down low (assuming it was working before) and then rev like normal.

    If the TVIS isn't working, it's normally stuck open though. I haven't read anything about it being stuck closed.
    what he said^^^^

    if the TVIS is stuck open it will be giving you problems down low and ive never heard of it being stuck closed... but there is always a first.

    have you checked the timing??

    as for spark plugs i bought some expensive ones last weekend but i havent put them in yet, cant remember exactly but they were NGK and were platinum. ill let you know if i notice any difference in power/economy/anything at all

  • #6
    Veteran NIZLAH's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Niz
    State
    QLD
    Location
    South~Slide Briz
    Country
    Australia
    Posts
    1,077

    Default

    your basic cheapo copper spark plugs give a better spark than most expensive plugs... the expensive ones just last a shit load longer... just a point of interest..
    ------------------>>>Need something welded locally??? Hit me up, I may just be able to help<<<------------------

    BENT MECHANIX - Garage 20:

  • #7
    Veteran Nikkojoe's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Tom
    State
    WA
    Location
    Perth
    Country
    Australia
    Posts
    2,260

    Default

    or it could be in limp mode

    Does it hold constant throttle without missing heaps? If it misses when you hold the throttle at any position, its probably running in limp mode (which makes the car have lots of low down torque, then doesn't rev past 4000rpm).
    1983 AE86 ADM rust spec goodness track car build - end of the road
    1984 AE86 Silver ADM mk2 daily build - SOLD
    1984 AE86 ADM granny car daily now 4AGZE - SOLD
    1983 AE86 ADM Engine Conversion Slut - SOLD
    2002 IS200 6spd - new daily in progress
    1986 AE86 JDM GT-Apex Levin Notchback ready to roll......

  • #8
    Veteran Jonny Rochester's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Jonathan
    State
    TAS
    Location
    Hobart
    Country
    Australia
    Posts
    2,654

    Default

    I want to learn more about limp mode. I have been hearing about it for years now, but not sure I have read any proper facts about it. When does it come on?

  • #9
    Veteran Nikkojoe's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Tom
    State
    WA
    Location
    Perth
    Country
    Australia
    Posts
    2,260

    Default

    Usually when a vital sensor fails limp mode will be induced. Could be map sensor, ecu, sometimes igniter (though usually it would not run). On later model's with knock sensor, this can also trigger limp mode if the sensor reads a fault or the sensor itself is faulty.
    1983 AE86 ADM rust spec goodness track car build - end of the road
    1984 AE86 Silver ADM mk2 daily build - SOLD
    1984 AE86 ADM granny car daily now 4AGZE - SOLD
    1983 AE86 ADM Engine Conversion Slut - SOLD
    2002 IS200 6spd - new daily in progress
    1986 AE86 JDM GT-Apex Levin Notchback ready to roll......

  • #10
    Senior Member mack 10's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Name
    Michael
    State
    Jyväskylä
    Location
    Ouninpohja
    Country
    Finland
    Posts
    578

    Default


    TO REMOVE ADS, PLEASE
    REGISTER OR SIGN IN
    Quote Originally Posted by Nikkojoe View Post
    or it could be in limp mode

    Does it hold constant throttle without missing heaps? If it misses when you hold the throttle at any position, its probably running in limp mode (which makes the car have lots of low down torque, then doesn't rev past 4000rpm).
    THIS MAN WINS! it was in limp mode. TVIS wasnt hooked up and the MAP sensor wire wasnt connected correctly. So yea ran pretty rich and didnt rev.

    You win!

    All fixed now and it goes like a rocket


    "the magic formula for gravel rallying: 1000kg, 300hp and 4 cylinders."

  • Page 1 of 2 1 2 LastLast

    Similar Threads

    1. Spark plugs
      By Figgy in forum Technical - Questions
      Replies: 15
      Last Post: 21st April 2010, 10:20 PM
    2. spark plugs?
      By pen15 in forum Technical - Questions
      Replies: 8
      Last Post: 17th January 2010, 09:48 PM
    3. spark plugs
      By sprintdaddy in forum Technical - Questions
      Replies: 6
      Last Post: 4th May 2008, 02:43 PM
    4. Spark Plugs
      By stouty in forum Technical - Questions
      Replies: 9
      Last Post: 22nd November 2007, 05:46 PM
    5. what spark plugs do you use??
      By jeenyus in forum General Topics (No Technical Questions)
      Replies: 7
      Last Post: 20th April 2006, 12:12 PM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •